Информация

Пулпит


Всеки зъб е изграден от твърди тъкани – емай, дентин и цемент, в центъра на които се разполага кухина, наречена пулпа. Възпалението на пулпата се нарича пулпит. Вътрешната част на зъба е запълнена с кръвоносни съдове, нервни окончания и няколко вида клетки. Тяхното възпаление, пулпита, е свързано със силна и неприятна болка.
(Прочети целия текст)

Периодонтит


Пародонтита е често срещано заболяване на зъбодържащия апарат, което се характеризира с възпаление на венците, прогресиращо оголоване и разклащане на зъбите, кото води до тяхната загуба. Общественост придобива и наименованието пародонтоза, като то не се използва в научните среди и се смята за неправилно. Пародонтита атакува тъканите, които задържат зъба към алвеоларната кост, както и самата нея, като постепенно зъбите биват лишени от естественото им прикрепване, което води до тяхното разклащане За да се разбере заболяването пародонтит трябва да се знае нормалната анатомия и устройствно на пародонталните тъкани.
(Прочети целия текст)

Имплантология


Имплантологията е част от денталната медицина, която се занимава с възстановяването на дефекти в зъбните редици чрез поставянето на зъбни импланти. С импланти могат да се лекуват всички дефекти – от липсата на единичен зъб до цялостно обеззъбяване. Имплантите са титаниеви аналози на зъбните корени. Титанът е биосъвместим материал, което означава, че се интегрира в костната структура, без да предизвиква възпаление и да бъде отхвърлен.
(Прочети целия текст)

Орална хирургия

IG Dental предлага всички манипулации от домена на оралната хирургия, извършвани в амбулаторни условия:
Изваждане на зъби
Изваждане на ретинирани и полуретинирани мъдреци
Изваждане на фрактурирани зъби и корени
Апикална хирургия
(Прочети целия текст)

Гингивит


Гингивита е често срещано заболяване. То засяга както млади, така и възрастни пациенти, но като цяло се среща по-често при млади индивиди, докато при по възрастни обикновенно е прогресирало в пародонтит/пародонтоза. Гингивита представлява възпаление на венците, което не засяга зъбодържащия апарат. То може да обхваща един или няколко зъба, но по-често е генерализирано и обхваща гингивата около всички зъби. Възпалението около отделен зъб или група зъби може да бъде свързано с даден вид локална травма, премахването на която обикновенно води до решаване на проблема.
(Прочети целия текст)