Не губете своите зъби – лекувайте пародонтита

Не губете своите зъби – лекувайте пародонтита

 

Около 15 % от възрастните хора страдат от това заболяване, причиняващо загубата на зъби. В по-ранен етап от време то е било наричано „пародонтоза”. Днес учените са получили възможността да изяснят произхода на заболяването, наричайки го пародонтит.

Пародонтитът е заболяване с инфекциозна природа. Инфекцията би засегнала всички елементи, поддържащи стабилността на зъбите.

Какви могат да са причините за появата на пародонтит?

Знаете ли кое е враг номер едно за здравето на вашите венци? Несъмнено това е денталната плака. Устната кухина е обитавана от микроорганизми, проявяващи афинитет към повърхността на зъбите. Когато се натрупат върху емайла, те причиняват образуването на зъбен камък. Продължителния контакт на венците и микроорганизмите води до възпалението им. Ако не обърнете на време внимание на гингивита, то скоро той би преминал в пародонтит.

Симптоми, по които да разпознаем пародонтита

Много често хората не обръщат достатъчно внимание на пародонтита, понеже смятат, че това е гингивит. Симптомите са почти сходни и лесно биха ви заблудили. Ето и някой от тях, по които можете да се ориентирате в бъдеще:

·         Ако вашите венци кървят, докато протича оралната хигиена или при консумация на твърди храни;

·         Наблюдава се съществена промяна във вида на венците – те са подути, зачервени и гладки;

·         Когато имате лош дъх – това се дължи на натрупаното количество бактерии;

·         Изпитвате болезненост при консумацията на някой видове храни и напитки;

Кои са рисковите фактори, които са от значение при появата на пародонтита?

Не забравяйте, че тютюнопушенето е на първо място сред рисковите фактори за появата на пародонтит. 3 пъти по-вероятно е да попаднете в мрежата на това неприятно състояние, ако сте пушач. Болестта е с много повече усложнения и оздравителният процес е много по-бавен.

Захарният диабет е друго състояние, увеличаващо риска от пародонтит. Погрижете се за здравето на вашите зъби и не забравяйте, че усмивката е вашето тайно оръжие, способно да отключи множество врати пред вас.

 

Традиционните методи за лечение не могат да се справят със сериозно протичащо възпаление на венците. Ако искате да научите повече за професионалното лечение на такъв тип заболявания може да посетите нашата страница посветена на лечението на възпалени венци

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!