Истината за пародонтита – разберете каква е тя

Истината за пародонтита – разберете каква е тя

 

Знаете ли какво е пародонтит? Това е хронично възпаление при венците, спадащо към едни от най-честите заболявания. Ако се чудите каква е причината вашите венци да страдат от кървене, то ние ще ви отговорим. Натрупването на плака и зъбен камък са предпоставка за дискомфорта, които усещате.

Зъбният камък е резултат от натрупването на храна, полепнала върху зъбните и междузъбни повърхности. Две седмици след това натрупване стартира процес на минерализация, при който се получава втвърдяване на плаката и нейното почистване с четка става невъзможно. Следващата стъпка е образуване на грапав зъбен камък, който води до редица неприятни последици. От всичко, казано до момента, следва да обобщим, че основният фактор за образуването на пародонтит, е натрупването на плака.

В плаката се съдържат микроорганизми, които освобождават токсини и метаболитни продукти. Те са онова, на което тялото реагира с възпаление. Ако не бъде отстранена на време причината, то в един момент се стига до образуване на порочен кръг при възпалението. Резултатът е разклащане на клинично здрави зъби, последвано от загубата им.

Всеки един зъболекар би ви посъветвал да се погрижите за ранното откриване на подобен тип заболяване и да отдадете нужното внимание за неговата терапия. Ако оставите нещата на произвола на съдбата, то рискувате да си спечелите доживотни проблеми с вашите зъби и вечен дискомфорт. Ако бъдете сполетени от загуба на опорно – държащ апарат Венец, кост или пародонт, то тя е необратима. Дори и да бъдете подложени на терапия, то тялото ви ще изгради само една резервна тъкан. Нейната консистенция е много по-мека и не изпълнява функцията на зъбодържащ апарат.

Кои фактори влияят на протичането на болестта?

 Имунната система е нещо много важно, което със сигурност не бива да подценяваме. Тя има голямо влияние върху възпалителната реакция и по този начин влияе върху протичане на самата болест. Много са факторите, способстващи за това нашата вашата имунна система да бъде увредена. Ето някой от тях:

·         Захарен диабет и други  общи заболявания;

·         Хормонални промени – бременност, менструация или друго;

·         Недоспиване или прекомерен стрес;

·         Тютюнопушене;

·         Не добре поддържана устна хигиена.

 

Погрижете се за това пародонтитът да не присъства във вашия живот. Ако се появят каквито и да е било оплаквания, то незабавно се свържете със своя стоматолог, който най-добре би ви посъветвал какви превантивни мерки да прилагате.

 

Традиционните методи за лечение не могат да се справят със сериозно протичащо възпаление на венците. Ако искате да научите повече за професионалното лечение на такъв тип заболявания може да посетите нашата страница посветена на лечението на възпалени венци

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!