Добра орална хигиена

4 Прости трика за добра орална хигиена

Тук, в стоматологична клиника IG Dental, ние предлагаме на нашите пациенти професионална зъбна хигиена,  лечение на възпалени венци и пародонтални заболявания. Оралното здраве е в основата на всяко лечение. Наличието на зачервени и възпалени венци, зъбен камък и плака води до неуспех във всяко едно стоматологично лечение. Описали сме 4 прости трика с които ще подобрите сериозно вашето ниво на орални хигиена.

Атака на плаката

Всички ние знаем, че храните, съдържащи захар и нишесте са вредни за зъбите ни, но знаете ли защо? Нашите зъби и венци са в постоянна заплаха от плаката, която се образува върху тях. Освен хранителни остатъци в зъбната плака се намират и множество бактерии и когато те влезнат в контакт с натрупаната плака се образува киселина, която атакува емайла на зъбите. С постоянна експозиция на захар и нишесте зъбите ще бъдат под голямо количество киселинна атака и това ще доведе до образуването на множество кариеси.

Флуор

Плака уврежа не само зъбните повърхности, но и венците. Ако не се отстранява от венците тя става става причина за възпаление на венците и образуването на зъбен камък, а в последствие и венечни „джобове“. Инфектираните пародонтални“джобове“ водят до унищожаване на челюстната кост и причиняват загуба на зъби. Може би вече знаете, че флуорът може да се намери в повечето пасти за зъби, но знаете ли защо го използваме? Когато зъбите са под киселина атака процеса на разпад се нарича деминерализация и флуорът може да помогне да за повторната реминерализация на зъбите. Допълнително преимущество на флуора е, че веднъж включен в молекулата на зъбния емайл, той я прави много по-устойчива на нови киселинни атаки.

Интерденталните пространства

Всеки мие зъбите си с четка и паста за зъби. Но, какво да кажем за пространствата между зъбите ни? Важно е да почистим и тук, защото натрупаната храна и бактерии водят до възпаление на венеца, което може да прерасне в пародонтоза. Интерденталните пространства се намират в страничните контакти на зъбите. Дори и най-старателното миене на зъбите с паста и четка не може да премахне натрупаната плака в тях. Как да бъде премахната тогава тя? За почистването на тези пространства на помощ идват зъбните конци, интерденталните четки и денталните душове. С тяхна помощ можем да премахнем натрупаните хранителни остатъци и микроорганизми межди зъбите.

Цялостно здраве

Устата е смятан в последно време като прозореца на цялостното здраве. Това е така, защото голяма част от общите заболявания дават отражение върху зъбите, венците или езика. Наличието на хронично възпаление в устната кухина причинено от пародонтоза, периодонтит или други може да доведе до увреждане и болки в ставите, сърцето и други орагни от човешкия организъм.

Ако искате да имате вашите зъби да са професионално почистени, не забравяйте да си запазите час при нас днес. Адреса на нашата клинка е София, бул. Васил Левски 70

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!